BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
"Educatia e ceea ce ramane dupa ce uiti tot ce ai invatat in scoala."
Home Articole Link-uri Echipa Contact
 

 

 

Scurta Introducere in Interfete Evoluate

"Interfete evoluate", suna pompos dar despre ce vorbim?! Sintagma "Interfete evoluate" se refera la, si insumeaza tehnologiile folosite pentru crearea unei pagini web. Aceste tehnologii includ: XML, XHTML, CSS, DTD, XPATH, XQUERY, XML Programing (DOM, SAX), XML Schema, JavaScript, AJAX, XSL, WebML, RDF, OWL.

 

XML structureaza datele (informatiile)
Prin date structurate intelegem lucruri ca liste de contacte, parametri de configuratie sau desene tehnice. XML este un set de reguli pentru a crea formate text care iti permit sa structurezi datele.

XHTML
eXtensible HyperText Markup Language, sau XHTML, este un limbaj de marcare ce are aceleasi capabilitati expresive ca si HTML. XHTML poate fi considerat ca incrucisarea dintre HTML si XML.


CSS
CSS (Cascading Style Sheets) este un standard pentru formatarea elementelor unui document HTML. Stilurile se pot atasa elementelor HTML prin intermediul unor fisiere externe sau in cadrul documentului, prin elementul si/sau atributul style. Este foarte util pentru design de interfete pentru pagini HTML. CSS-ul a aparut datorita nevoii de standardizare.

DTD
DTD (Document Type Definition) este primul limbaj aparut pentru a specifica structura documentelor XML. Definirea structurii fisierelor XML este utila, deoarece permite validarea ulterioara a acestora. Fisierele DTD permit definirea elementelor XML, a atributelor, a unor restrictii simple privitoare la cardinalitatea elementelor si la tipul lor.


XPath
XPath (XML Path Language) este un limbaj de expresii utilizat pentru a selecta portiuni dintr-un document XML, sau pentru a calcula valori pe baza continutului unui document XML. Versiuni evoluate ale limbajului sunt XPath 2.0 si XPath 1.0, dar cea mai intâlnita versiune in prezent este cea de-a doua.


XQUERY
XQuery este o recomandare W3C si a fost creat pentru a permite interogarea documentelor XML si extragerea unor componente ale acestora. Cea mai buna definire a XQuery este obtinuta prin analogia cu SQL. XQuery este pentru XML ceea ce este SQL pentru bazele de date. Acest limbaj se bazeaza pe XPath, cele doua limbaje fiind foarte asemanatoare: acelasi model al datelor si aceiasi operatori si aceleasi functii.

XML Programing (DOM, SAX)
Pentru a implementa instrumente care sa prelucreze aceste documente XML rapid si eficient au fost dezvoltate mai multe metode evoluate in functie de particularitatile de prelucrare ale fiecarui caz. Principalele metode de prelucrare ale fisierelor XML sunt DOM (Document Object Model) si SAX (Simple API for XML). SAX este un parser care prelucreaza fisierele XML in mod serial declansând evenimente la intâlnirea elementelor fisierului XML. Spre deosebire de SAX, DOM presupune incarcarea intregului document in memorie pentru parsare. Ambele pot folosi interfete Java.

XML Schema
XML Schema este o alternativa la DTD. XML Schema descrie structura unui document XML. Limbajul XML Schema este cunoscut si ca XML Schema Definition (XSD). in plus fata de DTD, permite declararea mai multor constrângeri care sunt descrise tot intr-un fisier XML.

JavaScript
JavaScript este un limbaj de programare orientat pe obiect. Limbajul este binecunoscut pentru folosirea in construirea siturilor web, dar de asemenea este folosit pentru accesul la obiecte incastrate in alte aplicatii. in ciuda numelui si a unor oarecare similaritati in sintaxa, intre JavaScript si limbajul Java nu exista nici o legatura. JavaScript permite utilizarea unor functii mai complexe pentru indeplinirea de task-uri avansate.

AJAX
AJAX, prescurtare pentru Asynchronous JavaScript and XML, este o tehnica de programare pentru crearea de aplicatii web interactive. Intentia este sa faca paginile web sa para mai receptive astfel incât sa nu fie nevoie ca pagina sa fie reincarcata la fiecare actiune a utilizatorului. Aceasta are ca scop cresterea interactivitatii, usurintei in utilizare si a vitezei aplicatiilor web.

WebML
WebML propune o unealta grafica, dar totusi formala, pentru specificatii. WebML se refera la UML pentru web.

RDF- cadru de descriere al resurselor Internet bazat pe XML
RDF (Resource Description Framework) este un cadru menit sa proceseze metadatele, oferind conectivitate intre diverse aplicatii care fac schimb inteligent de informatii. Se doreste intelegerea de catre masina semantica a paginilor web.

OWL
OWL a fost creat pentru a oferi o metoda pentru a procesa, intelege, continutul unei pagini web (nu de a o afisa doar). A fost construit pentru a ajuta calculatoarele sa inteleaga.

 

 
Cuprins

Scurta Introducere in Interfete Evoluate

O pagina de succes!...Cum?

Cum citesc utilizatorii pe web?

Credibilitatea are un rol important

XML: Pro si Contra

Modeling Tool: Concurrent Task Tree

Avem nevoie de standarde web?

Home   Articole   Link-uri   Echipa   Contact